Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Pisé, ( rammed earth ή καλουπωτό αργιλόχωμα)
Εισαγωγή
Το πιζέ  είναι η μέθοδος της συμπίεσης ενός μίγματος χώματος για τη δημιουργία ενός συμπαγούς τοίχου. Το  χώμα εξορύσσεται από το υπέδαφος και συμπιέζεται σε επίπεδα στο εσωτερικό ενός καλουπιού. Μετά τη συμπίεση, το καλούπι αποσυναρμολογείται και τοποθετείται σε νέα θέση πάνω από το τελευταίο επίπεδο του τοίχου που έγινε ή σε μια άλλη  νέα θέση. ‘Ετσι το κτίριο χτίζεται κατά ύψος και κατά μήκος.  Ο τοίχος πιζέ θα πρέπει να έχει μια βάση και μια στέψη (δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το έδαφος και θα πρέπει να προστατεύεται απο τη βροχή) τέλος  θα πρέπει να στηρίζεται σε θεμέλια. Η πέτρα ή το μπετόν θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο των θεμελίων και της βάσης και η στέγη θα μπορούσε να είναι απο μέταλλο ή ξύλο.
Τρόπος κατασκευής
Το μίγμα – τα υλικά
Αργιλόχωμα (Ιδανικό 15-30% άργιλο), άμμος, χαλίκια, , σταθεροποιητές
Οι σταθεροποιητές
το τσιμέντο ή ο ασβέστης ή  η πίσσα κ.α.
Ο εξοπλισμός
Καλούπι : Μεταλλικό ή ξύλινο καλούπι που μπορει να συναρμολογείται εύκολα. Το καλούπι αποτελείται απο δύο χοντρά κομμάτια πάχους περίπου 30εκ και μήκους απο  2μ - 4μ και 80 εκ ύψος και μεταλλικά .....(αυτα που συνενώνονται θα το μάθουμε αυριο πως λέγονται)
Kόπανοι : 2 είδη κοπάνου χρειάζονται. Ο κόπανος αποτελείται απο ένα κοντάρι και μια βάση. Ο  ένας κόπανος πρέπει να έχει μυτερή βάση για να σπάει τους μεγάλους σβώλους, και  ένας κόπανος σε σχήμα κώνου με βάση (12x12εκ.) ώστε να δημιουργεί επίπεδη επιφάνεια και να μην αφήνει κενά ανάμεσα στο τοίχο και το καλούπι. Οι κόπανοι μπορεί να είναι απο μέταλλό ή απο ξύλο.
Κουβάδες :  Χρειάζονται κουβάδες ή ή κάποιο άλλο αντικείμενο για να μεταφέρεται το χώμα.
Κόσκινο :   Τα χαλίκια στο πιζέ λειτουργούν ως οπλισμός, οι μεγαλύτερες πέτρες όμως δεν επιτρέπουν ώστε να δημιουργηθεί ένα συμπαγές σώμα.
Στέγνωμα
Η διαδικασία του στεγνώματος είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το πιζέ πρέπει να στεγνώνει σταδιακά και όχι απότομα. Η κατασκευή αν διατηρείται στεγνή γίνεται τελείως συμπαγής μετά από δύο χρόνια......


Μέθοδος χτισίματος 
Υπάρχουν 5 εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αυτές μπορεί να τις κάνουν απο ένα εως και εκατό άτομα : Σκάψιμο της γής, Εξόρυξη του χώματος, Στήσιμο του καλουπιού, Δημιουργία του μίγματος και τοποθέτησή του, Κόπανημα του μίγματος εντός του καλουπιού, Έλεγχος ακρίβειας και ποιότητας του τοίχου.
Αφού σκαφτεί η γή και μπούν τα θεμέλια και η βάση, τοποθετείται το καλούπι και μέσα σε αυτό χύνεται το μίγμα σε επίπεδα των 10-15 εκ. Το μίγμα στη συνέχεια βρέχεται επιφανειακά για να μαλακώσει και χτυπιέται με τους κόπανους ή δονείται απο τους δονητές, ώστε να αυξηθεί η πυκνότητα του.  Η αυξηση της πυκνότητας σημαίνει ταυτόχρονη μείωση τού όγκου του όπου σημαίνει οτι τα επίπεδα θα είναι 5-7 εκατοστά μετά το «κοπάνημα». Ταυτόχρονα οι κόπανοι με τη λεία βάση δημιουργούν μια ομοιόμορφη λεία επιφάνεια  - η οποία θα λειτουργήσει ως βάση για το έπομενο επίπεδο ή το σενάζ – και εμποδίζουν τη δημιουργία  κενών μεταξύ του τοίχου πιζέ και του καλουπιού. Στη συνέχεια το καλούπι αποσυναρμολογείται και τοποθετείται σε νέα θέση, είτε πάνω απο το τελευταίο επίπεδο είτε σε μια νέα θέση. Στο τέλος ο τοίχος καλύπτεται απο ένα σενάζ απο ξύλο ή μπετόν και πάνω εκεί τοποθετείται η στέγη η οποία πρέπει να έχει πρόβολο πέρα του ορίου του τοίχου.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα :
Υγρό μετά απο 8 ώρες που κοπανήθηκε, (1850kg/m3 minimum – 2100 kg/m3 recommended)
Στεγνό 28 μέρες μετά (1800kg/m3 minimum – 2000 kg/m3 recommended)
Θλιπτική αντοχή
Υπολογίζεται σχεδόν 2.29 Mpa
Επίπεδο υγρασίας
Υπολογίζεται σχεδόν 8% που σημαίνει οτι πρέπει να προστεθεί λίγο νερό προτού κοπανηθεί.
Ανοίγματα
Χρειάζονται σενάζ. Τα σενάζ μπορεί να είναι είτε από μπετόν είτε από ξύλο, το οποίο πρέπει να βρέχεται πρίν τοποθετηθεί ώστε να δέσει με το τοίχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου